Scoutkåren Pojkarnas Julgubbstjänst 2020

Följande specialarrangemang råder i år till följd av pandemisituationen för att säkerställa allas säkerhet:

- Julgubben kommer inte in hos familjerna, utan träffar familjen på gården eller i trapphuset på säkert avstånd.

- Julgubben kramar ingen och tar inte heller barn eller vuxna och sitta i knät.

- Julgubben lämnar klapparna utanför dörren så att familjen kan lyfta in säcken.

- Besöket räcker 5-10 minuter.

- Pris 40€

 

Beställningsinformation

Då ni beställer julgubbe så behöver vi följande information:

- Beställarens namn

- Telefonnummer där ni nås på julafton 

- Exakt adress och vilket namn det står på dörren eller postlådan

- Hur kommer han in(dörrkod, någon emot eller dylikt)

- Hurudant hus (hög-, rad-, egnahemshus)

- ​Noggrann beskrivning på platsen, särskilt ifall det finns risk för missförstånd (Våra gubbar åker igenom rutten på förväg så vi undviker onödiga överraskningar).

- Tidpunkt i entimmes intervall då ni önksar att julgubben kommer (ex. 15-16, 16-17, 17-18 etc.)

- Varifrån får julgubben julklapparna

- Barnens namn samt ålder

 

Julgubben kan beställas av kårchef Filip Nyman,

filip.nyman@scout.fi

0400703979

 

Telefontider för julgubbsbeställning:

1.12 kl. 18-19

8.12 kl. 18-19

 

Tävlingskallelse: Stadsmanöver – SP 100 år

 

Tidpunkt: Lördag den 7 november, kl. 10:00-13:30 (prisutdelnings kl. 14:00 på Vårdberget)

Tävlingsklasser: Vu- och äventyrsscouter, spejar- och explorerscouter och övriga

Utrustning: Smarttelefon eller pekplatta med internetuppkoppling, seppo-appen rekommenderas för en smidigare upplevelese

Adress: play.seppo.io eller seppo-appen

Pin-kod: 1994B5 (spelet öppnar på lördag kl. 10:00)

Tävlingen ordnas på seppo-plattformen, samtliga kontroller är tillgängliga via plattformen. Kontrollerna är utplacerade i Åbo centrum, för att få upp respektive kontroll måste man helt fysiskt söka sig till den platsen på kartan där kontrollen finns. En stor del av kontrollerna är utplacerade på platser där SP tidigare haft kårlokaler.

Spejarscouter och äldre kan delta på egen hand, vi rekommenderar lag på 3 personer för bästa upplevelsen. Uppgifterna passar för alla åldrar men vi rekommenderar att vargungar och äventyrsscouter tar med sig en vuxen till tävlingen.

Ingen skild anmälan krävs, registreringen i spelet ses som en anmälan.

Efter tävlingen ordnas en kort samling på Vårdberget (amfiteatern vid observatoriebacken) för att uppmärksamma kårens födelsedag och prisutdelning för tävlingen. Det delas även ut glögg.

I dessa exceptionella tider hoppas vi att alla kommer ihåg rådande rekommendationer gällande hygien. Ifall du känner dig sjuk skall du blir hemma. Kom även ihåg att upprätthålla tillräckliga avstnd under samlingen i parken.

Alternativa arrangemang för Scoutkåren Pojkarnas jubileumsevenemang

På grund av av Covid-19 nu åter är i en upptrappningsfas i Egentliga Finland och då det regionala sjukvårdsdistriktet inte rekommenderar publikevenemang med över 20 deltagare är vi tvungna att vidta åtgärder.

 • Nostalgiträffen 23.10. skjuts upp. Nytt datum håller på att vaskas fram och tillfället ordnas då epidemiläget tillåter.
 • Historiklanseringen den 6.11. ordnas som ett webbinarium kl. 18:00-19:00. Vi skickar de anmälda en direktlänk där man får följa med presentationer av skribenter. Vi publicerar länken även offentligt på Facebook och SP:s hemsida.
 • Historiken går fortfarande att beställa och boken kan plockas upp vid följande tidpunkter.
  • 6.11 Skansen (Auragatan 1 I) kl. 19:00-20:00
  • 7.11 Vårdbergsparken kl. 14:00 (i samband med stadsmanöver)
  • 11.11 Skansen (Auragatan 1 I) kl. 17:00-19:00
  • Länk till historik-webshop: pojkarna.mycashflow.fi
 • Middagen 7.11. skjuts upp. Nytt datum meddelas under år 2021. För dem som eventuellt hunnit betala för middagen håller Skeppsrådet på och reder ut hur återbetalningen till er alla kan ske på ett smidigt sätt. Vid behov kommer skattmästare Gustav Malmström att vara i kontakt med er per epost, så håll utkik på eposten. Även den efterfest som skulle arrangeras efter middagen blir givetvis inte av.
 • Stadsmanövern som skulle ordnas under veckan ordnas i stället den 7.11. (på lördag). Tävlingen äger rum kl. 10-14 och avslutas med en mugg glögg i Vårdbergsparken. Kontrollerna kräver att man har tillgång till smarttelefon (eller annan apparat med internetuppkoppling) under tävlingen, då svaren skickas in elektroniskt. Hela stadsmanövern äger rum utomhus. Anmälningen till stadsmanövern öppnar inom oktobermånad.

Att vidta drastiska åtgärder av detta slag är förstås en stor besvikelse för oss alla. Vi hade önskat ordna evenemang där vi kunde ha träffats face-to-face. Men efter en grundlig genomgång av vad som ansvarsfullt kan ordnas i det nuvarande läget, på ett sätt som inte drar ner på stämningen för det som planerats, fanns det inte många val kvar.

Vi hoppas att ni som inte ännu beställt historiken tar nu och beställer den. Länk här. Vill man se på saken positivt kan man ju säga att vi kan förkovra oss i historier och anekdoter under kommande mörka höstkvällar och sedan stråla samman i större skara, då hälsoriskerna inte är lika påtagliga som i nuläget.

Hälsningar,

Planeringsgruppen

Höstmöteskallelse

Scoutkåren Pojkarna kallar sina medlemmar till stadgeenligt höstmöte den 2.11 kl 19. På agendan stadgeenliga ärenden och kallandet av nya hedersmedlemmar.

 

-Skeppsrådet

SP:s 100-års jubileum

Firandet av Scoutkåren Pojkarna 100-år kulmineras i jubileumsveckan i början av november. Vi hoppas att många av er har intresse att delta på jubileumsevenemangen och köpa av historiken som kommer ut.

På grund av läget med covid-19, är planerandet av olika evenemang lite knepigare än normalt. Anmälningen till historiklanseringen öppnar den 1.10. kl. 18, anmälan till middagen är redan öppen.

Historiken går snart att förhandsbeställa, vi återkommer genast när det är möjligt!

Anmälningslänk till historiklansering : https://forms.gle/PLid9uv2vmmhFfN98

Anmälningslänk till middag: https://forms.gle/5GdgoeRbQjWo3Yxo7

Evenemangen nedan:

 

23.10 Nostalgikväll för medlemmar aktiva på 60-, 70- och 80-talet.

Vi samlas på Gillesgården kl. 18 och får ta del av gamla loggböcker och minnas tillbaka till seglatser och andra evenemang. Det är bara att dyka upp, ingen förhandsanmälan krävs. Vid frågor, kontakta Bege Engström bgengstrom@gmail.com

4.11 Stadsmanöver / Öppet hus på Skansen
Vi ordnar på kvällen en stadsmanöver till kårens aktiva medlemmar som för oss igenom Åbo centrum via kårens tidigare kårlokaler. Vi bjuder in såväl unga och gamla att delta, rundan slutar på kårlokalen Skansen där vi bjuder på öppet hus.

6.11 Historiklansering
Välkommen på vårt lanseringstillfälle av 100-årshistoriken. Tillställningen äger rum kl. 17:30-19:00 på Kåren (Tavastgatan 22, 20500 Åbo). Tillställningen är samtidigt vår 100-årsmottagning. Pga. rådande restriktioner för publikevenemang måste deltagarantalet begränsas till högst 50 st. deltagare som kan fysiskt närvara. Vi öppnar upp en separat anmälan för tillställningen. Anmälningen stängs, då vi är uppe i 50 personer. För övriga intresserade kommer vi att skicka en videostream från tillställningen.

Historiken kommer i första hand att säljas via förhandsbeställning. Vi ni ha ett eller flera exemplar av den så gäller det att beställa på förhand. För detta öppnas en webshop. I nuläget kommer direktförsäljning enkom att ske under jubileumsevenemangen. Vi strävar efter att boken även finns tillgänglig framöver, men de konkreta formerna är ännu inte klara. Anmälan: https://forms.gle/PLid9uv2vmmhFfN98, sista anmälningsdag 18.10.

7.11 Kransnedläggning
Vi minns våra tidigare kårchefer och hedersmedlemmar genom att lägga ner kransar på deras gravar. Mer info följer senare.

7.11 Jubileumsmiddag
En jubileumsmiddag för alla 18 år fyllda SPare och tidigare SPare. Middagen ordnas på restaurang Koulu. Anmälan: https://forms.gle/5GdgoeRbQjWo3Yxo7

Vi förbehåller oss rätten att reglera antalet deltagare på tillställningarna, flytta på deras sammankomstplats, tidpunkt då de äger rum, eller fullkomligt inhibera de planerade tillställningarna, ifall de gällande sammankomstbegränsningarna så kräver.

Med scoutvänstern,

Planeringsgruppen

Social media